Houtbriketten

Stoken op houtbriketten

Stookt u al jaren op haardhout? Dan weet u dat u flink kan besparen op uw gasrekening. Zeker als u uw haard gekoppeld heeft aan uw CV systeem en ook uw warme water hiermee verwarmt. Er zitten echter ook nadelen aan het stoken op haardhout.

Fijnstof

Door vervuild en/of vochtig hout is de uitstoot van fijnstof uit haarden aanzienlijk. Door de extreem schone samenstelling van houtbriketten en een vochtgehalte van minder dan 5% geeft het stoken op briketten aanzienlijk minder uitstoot van fijnstof.

CO2 neutraal 

Het stoken op houtbriketten is CO2 neutraal. De briketten worden vervaardigd van samengeperst zaagsel van houtfabrieken, timmerfabrieken en kistenfabrieken, etc. Vroeger werd dit zaagsel als afval beschouwd of in energiecentrales opgestookt. Tegenwoordig kan ook de consument van het hergebruik van dit zaagsel gebruik maken doordat slimme ondernemers dit zaagsel zijn gaan verwerken tot houtbriketten. Dit betekent dat het verbranden van briketten 100% CO2 neutraal is. Uiteraard zit er toch nog wel wat CO2 druk op de briketten doordat de briketten en/of het zaagsel ook vervoert moet worden door vrachtwagens of schepen. Wij trachten de CO2 druk door het transport zoveel mogelijk te minimaliseren door het reduceren onbeladen kilometers van onze vervoerders.

Hout drogen

Voordat houtblokken gestookt kunnen worden dient het (afhankelijk van de hout soort) 1 – 2 à 3 jaar na het kappen van de boom gedroogd te zijn. Voor deze droogperiode gunnen de meeste gebruikers zichzelf niet de tijd en wordt het hout in veel gevallen te vochtig gestookt.

Vocht

Goed gedroogd haardhout heeft 2 à 3 jaar op een goed geventileerde ruimte liggen ‘rusten’. Is het haardhout te vochtig dan zal uw kachel lastig ontbranden en het zal lastig zijn om uw kachel aan het houden. Ook komt er minder warmte vrij dan bij droog haardhout. Hierdoor zult u aanzienlijk meer hout gebruiken om uw huis op temperatuur te houden.

Rookontwikkeling 

Een bijkomend nadeel van het stoken op vochtig haardhout is rookontwikkeling, waardoor uw rookkanaal sneller zal vervuilen. Wanneer u besluit om te gaan stoken op houtbriketten zult u merken dat de verbranding aanzienlijk schoner is. Uw schoorsteenveger zal dit bij het jaarlijkse onderhoud ook zeker bevestigen.

Kachelruitjes

Bij het stoken op haardhout zult u merken dat u bijna dagelijks uw kachelruitjes kunt schoonmaken. Een duidelijkere  bevestiging dat houtbriketten schoner branden is er niet. U zult namelijk merken dat u uw kachelruitjes zomaar een week niet hoeft schoon te maken. En ook het schoonmaken op zichzelf is veel gemakkelijker. Het vuil zit veel minder vast en dus zult u zien dat het schoonmaken veel makkelijker gaat.

Vuil hout

Haardhout dat jaren ligt opgeslagen in een schuurtje, veranda of carpoort zit vaak vol met insecten, stof en vuil. Ook dit veroorzaakt vervuiling in uw kachel en u zit waarschijnlijk ook niet te wachten op de ongenodigde gasten die uit het haardhout kruipen in uw woonkamer.

Opslagruimte

Haardhout neem veel meer volume in dan houtbriketten. Doordat de briketten onder extreme druk zijn geperst nemen ze zo’n 3 à 4 keer minder ruimte in dan houtblokken. Deze opslagruimte kunt u waarschijnlijk hard genoeg gebruiken voor andere doeleinden.

Kosten

De kosten die u betaald voor een kuub haardhout zult u dus kunnen vermenigvuldigen met 3 à 4 (afhankelijk van het vochtpercentage, houtsoort en zuiverheid). Een snelle rekensom geeft weer dat de keuze om over te stappen van haardhout naar houtbriketten niet moeilijk is.

Ontwikkelingen

In Duitsland, Belgie en Frankrijk is het stoken op briketten al gemeen goed geworden en stappen jaarlijks steeds meer mensen over van houtblokken naar houtbriketten. De laatste tijd begint ook Nederland enthousiast te raken over het fenomeen houtbriketten.

Meer info?

Wilt u meer info of wilt u een opmerking plaatsen op het bovenstaande? Meen contact op via het onderstaande contactformulier of bel:  +31 252 241251.

Met vriendelijke groet, 

Het team van Houtbriketten Online EU 

Contact